کتاب جایگاه و مسائل زنان در فرهنگ اسلام و تجدد📚
فصل اول/ برگرفته از مقامات معظم رهبری🌺
روز اول📚
▪️عدم حساسیت دنیا در ظلم به زن در خانواده
✔️امروز در دنیا روی چیزهای خاصی حساسیت هست. امروز در دنیا روی کتک خوردن زن به وسیله شوهر حساسیتی نیست. مردان در اروپا و آمریکا نه همه ی آنان خیلی راحت زنانشان را کتک میزنند. روی ظلم کردن مرد به زن در خانواده خیلی حساسیتی در دنیا نیست. آمارهایی که ارائه میکنند نشاندهنده این است که پدران و شوهران در خانواده های آمریکایی و اروپایی خیلی راحت به فرزندان و همسرانشان ظلم میکنند. در دنیا روی این مسأله خیلی هم جنجال نیست؛ اما روی پوشش زن حساسیت هست.
✔️ اگر کسی شخصیتی فیلسوفی ،نظامی ،سیاستی با عریان بودن زن مخالفت کند این را در دنیا هو میکنند روی بسیاری از فسادها و روشها و عادات حساسیتی نیست.
✔️ اگر کشوری بعنوان یک سیاست با مشروبات الكلى مخالفت بکند این را در دنیا هو میکنند لبخند تمسخر میزنند او را مرتجع مینامند! این فرهنگ کجاست؟ این عریانی زن بعنوان یک سنت این رواج مسکرات بعنوان یک رسم رایج متعلق به کجاست؟
❌این، متعلق به اروپاست و از فرهنگ قدیمی این کشورها ناشی شده است.
حالا این رسمها در جاهای دیگر دنیا هم حجیت پیدا کرده است و اگر کسی با آن مخالفت کرد کانه مرتکب گناه کبیره ای شده است.
✅بررسی عوامل تاریخی و جامعه شناسی مظلومیت زن در خانواده
☘️یک سلسله عوامل بسیار زیادی است که به زن جرأت و شهامت این را نمیداده که در داخل خانه مثل یک موجود مستقل و برابر با مرد رفتار کند.
☘️گاهی گستاخی میکرده اما مثل موجود فرودستی که حالا خودش را لوس کرده و گستاخی میکند؛ نه مثل یک عنصر برابری که دو نفر آدمند و دو نفر شریکند و با هم بصورت برابر برخورد میکنند، با هم حرف میزند گاهی دعوا و گاهی آشتی میکنند.
بنده از وضع زنان و مظلومیت آنان چیزها دیده ام که مربوط به حالا نیست بلکه در سالیان طولانی من این را تجربه کرده و همواره معتقد بودم که زن در جامعه ی ما یک عنصر مظلوم است که الله بعد از انقلاب هم این مسأله خیلی فرق کرده است.
☘️اگر چه حالا هم وضع دادگاهها بهتر است و هم وضع جدا شدن مرد و زن از همدیگر بهتر است. خب اخلاق اسلامی است.
☘️خانمها به میدان آمدند و قدری بیشتر از گذشته قدرت و شهامت و جاذبه ی روحی پیدا کردند؛ اما هنوز مظلومیت عمومی زن در جامعه ی ما یک واقعیت است.
روز دوم📚
▪️سرگرم کردن زن به جلوه گری؛ عامل انحطاط شخصیت زن
🔻در رژیم گذشته با اینکه جمع کثیری از زنها هم بیسواد بودند و هم از مسائل اجتماعی چیزی سرشان نمیشد؛ یعنی نمیگذاشتند چیزی سرشان بشود و هم به سرنوشت کشور بی علاقه بودند و اصلا نمیدانستند که زن میتواند در سرنوشت کشور دخالت داشته باشد با وجود اینها از لحاظ ظاهر شبه اروپایی و گاهی هم روی دست زنهای غربی و اروپایی زده بودند و وقتی کسی نگاهشان میکرد خیال میکرد که این زن الآن از یک کشور اروپایی و از یک محیط غربی وارد ایران شده است.
🔻 اما اگر با او دو کلمه صحبت میکردی میدیدی که یک خانم بیسواد و یا کم سواد است
🔻 زن را وادار میکردند که به وسیله جلوه گری و جلب چشمها به سمت خود برای خویش یک شخصیت کاذب درست کند.
❌ این برای زن انحطاط بود و پیشرفت نبود. آیا جنایتی بزرگتر از این نسبت به زن وجود دارد که بیایند سر او را با آرایش و مد و جلوه گری و لباس و طلا و زیورآلات گرم کنند و از او بعنوان یک ابزار و وسیله در راه مقاصد گوناگون استفاده کنند و نگذارند در میدان سیاست و اخلاق و تربیت وارد بشود؟
این آن کاری
است که در رژیم گذشته دقیقاً و با برنامه انجام میگرفت.
مشکل اصلی زن در دنیای امروز ناکامی زن در نیاز مادری و همسری
☘️مشکل اصلی زن این نیست که چرا نمیگذارند در منظر مردان دیوانه جلوه گری و دلربایی کند.
✅ مشکل اصلی زن این است که در اساسیترین و فطریترین نیازهایش یعنی نیاز مادری و نیاز همسری نیاز عاطفه و محبت نسبت به نزدیکانش اینطور دچار ناکامی و وحشیگری و اذیت و فشار بشود و این چیزی است که امروز در آن دنیا وجود دارد.
✅حالا شما ملاحظه کنید
❓ آیا دنیای غرب که زنها را تشویق کرده بتدریج که پوشیدگی را و حفاظ و حجاب عفت میان او و بیگانگان را از او بگیرد
❓ آیا به او خدمت کرده؟ زن را در حد یک کالا پایین آوردند و به او اهانت کردند.
روز سوم📚
▪️نادیده گرفتن خواست دختران؛ خلاف خواست اسلام
🔻بی اعتنایی اهانت نادیده گرفتن خواست دختران در مسأله ی ازدواج و هرگونه ظلم و ستم به آنها خلاف خواست اسلام است و در نظام اسلامی در محیط خانه ها نیز باید مانند همه جای دیگر عدالت برقرار باشد.
🔻من شنیده ام که در بعضی از مناطق این استان به زنان و دختران ظلم میشود. اسلام از آن مردی که به زن ظلم کند متنفر و بیزار است.
🔻خدا مردی را که به زن یا دختر خودش ظلم کند، زشت میشمارد.
❓چون زن از لحاظ جسمی ضعیفتر است آیا این مجوز میشود که مرد با تکیه بر قدرت جسمانی به او ظلم کند؟!
🔻شنیده ام در بعضی از نقاط این استان ازدواجهای تحمیلی صورت میگیرد یعنی بدون رضایت و اجازه ی دختر او را به خانه ی شوهر میفرستند؛ آن هم شوهری که فاصله ی سنی زیادی با دختر دارد و او به ازدواج با وی راضی نیست اسلام چنین ازدواجی را زشت میشمارد برادران و خواهران عزیز من اگر میخواهید برکات خدا بر شما نازل شود باید اخلاق اسلامی و احکام الهی را رعایت کنید.
🌺 پیغمبر اکرم – صلى الله عليه و آله و سلّم – در جامعه ای به نبوت مبعوث شد که مردم در آنجا نسبت به زنان و دختران جفا میکردند آیات کریمه ی قرآن به زبانهای مختلف تلاش کرد این عادت زشت را از میان مردم ببرد.
🔻 نمیشود که ما بعد
از گذشت چهارده قرن مجدداً به همان عادات جاهلی برگردیم شنیده ام که گاهی بین دو قبیله دعوا و خونریزی است. آن وقت برای
اینکه نزاع متوقف شود دختری از این قبیله را علیرغم میل و خواستش به عقد پسری از آن قبیله در میآورند و آن دختر در قبیله ی شوهر خود بعنوان یک موجود غریب و مظلوم و توسری خور زندگی میکند! چنین کارهایی شایسته نیست.
▪️عدم توجه به نقش زنان در تحوّلهای بزرگ اجتماعی و سیاسی
☘️در کشور ما برای زن علیرغم دستورات روشن اسلامی آن جایگاه شایسته و والا منظور نشده بود و میباید اعتراف کنیم که شان بانوان در بسیاری از جوامع اسلامی علیرغم دستور اسلام یک شأن نامناسب با شخصیت آنهاست و انواع و اقسام ظلمها نسبت به بانوان در کشورهای اسلامی از جمله درکشور ما انجام میگرفت.
☘️شاید یکی از بزرگترین این ظلمها این بود که نقش زنان در یک تحول عظیم اجتماعی و سیاسی درست شناخته و دانسته نبود. كما اینکه امروز هم در بسیاری از کشورها و بالخصوص کشورهای جهان سوم و از جمله کشورهای اسلامی این شان همچنان ناشناخته است.
▪️عقب ماندن زنان نسبت به مردان
✔️دختری که مدرسه نرفته باشد، بیسواد میماند. این تقصیر پدر و مادر است که او را مدرسه نگذاشته اند.
✔️ تقصیر آن محیط و جامعه ای است که به زن اجازه کار نمیداده است نتیجه این شده که قدرت تحلیل در مسائل سیاسی اجتماعی قدرت ذهنی و خلاقیت و فکری مردها در جامعه ی ما در مجموع بیشتر از زنان باشد
✅ در حالی که همانطور که گفتم استعداد زن ایرانی مثل استعداد مرد ایرانی استعداد برتر است، یعنی از متوسط جهانی
بیشتر است.
روز چهارم📚
▪️حقوق زن بعنوان پرورش دهنده ی انسانهای والا
🔻شما باید زن را با چشم یک انسان والا نگاه کنید؛ تا معلوم بشود که تكامل و حق و آزادی او چیست؟
🔻 زن را بعنوان یک موجودی که میتواند مایه ای برای اصلاح جامعه یا پرورش انسانهای والا بشود نگاه کنید تا معلوم بشود که زن کیست و آزادی او چگونه است.
🔻 زن را به چشم آن عنصر اصلی تشکیل خانواده در نظر بگیرید. خانواده اگر چه از مرد و زن تشکیل میشود و هر دو در تشکیل و موجودیت خانواده مؤثرند اما آسایش فضای خانواده و آرامش و سکوتی که در فضای خانواده است به برکت زن و طبیعت زنانه است.
🔻با این چشم به زن نگاه کنند تا معلوم بشود که زن چگونه کمال پیدامیکند و حقوق زن در چیست؟
▪️لزوم توجه به سه مقوله ی تکریم زن، وظیفه زن و رفتار با زنان در برنامه ریزیها
🔹احترام زن و تکریم زن یک مسأله است – که این حتماً باید مورد توجه و عنایت خاص باشد – رفتارهای زنان در محیط خانوادگی در محیط کسب و کار در محیط ،سیاست در محیط اجتماعی یک مسأله است.
🔹رفتار با زنان هم یک مسأله است رفتار با زنان ناظر به مردان است؛ چه مردان خانواده – مثل ،پدران برادران و همسران – چه مردانی که در محیطهای کار برخورد میکنند.
🔶رفتار با زن باید احترام آمیز محبت آمیز همراه با نجابت و همراه با عفت باشد.
🔹 بنابراین هم تکریم زن هم وظیفه ی زن هم وظیفه ی نسبت به زن، جداگانه باید مورد توجه و برنامه ریزی قرار بگیرد.
▪️احساس امنیت زن در خانه ی شوهر در پرتو قانون
☘️اگر بتوانید به قوانین و مقرراتی برسید که وقتی زن در خانه شوهر است احساس امنیت بکند خیلی خوب است.
☘️انسان دختری را با زحمت زیادی با محبت و ملاطفت با عشق به پدر و مادر پرورش میدهد به سن جوانی میرسد هنوز در خانه ی پدر و مادرش بچه است بچه حساب میشود بعد خانه ی شوهر میرود بعنوان خانمی که از او توقع فهمیدن همه چیز توقع انجام دادن همه کار و توقع بلد بودن همه چیز هست!
☘️پس با اندک اشتباهی از او، مورد تعرض قرار میگیرد این نباید باشد کاری کنید که زن وقتی به خانه ی شوهر میرود در هر سنی که هست احساس امنیت کند.
☘️احساس کند که میتواند زور نشنود توجه میکنید اگر بتوانید این را تأمین کنید به نظر من بزرگترین قدم را برداشته اید بتواند زور نشنود.
☘️اگر زور شنید، بتواند از حق خودش دفاع کند؛ امکانات قانونی در اختیارش باشد و بتواند از حق خودش دفاع کند.
روز پنجم📚
▪️سهم دستگاههای اجرایی در تعلیم زنان
✔️ بعضی از دستگاههای اجرایی که تناسبی با مسأله دارند، میتوانند سهیم باشند؛ مثلا ،دانشگاه وزارت ارشاد و وزارت آموزش و پرورش میتوانند سهیم باشند.
✔️ولی اگر دانشگاهها روی مسأله ی تعلیم زنان خوب کار کنند. خیلی مؤثر خواهد بود، وزارت ارشاد هم همینطور است.
▪️تبیین دیدگاه اسلام در زمینه ی روابط زن و مرد
🔻وظیفه ی صدا و سیما در تفهیم درخشندگیهای فرهنگ اسلامی در همه ی زمینه ها به خصوص در زمینه ی روابط زن و مرد و شأن زن در اجتماع آشکار میشود.
🔻صداوسیما مسؤولیت زیادی دارد.
🔻رادیو و تلویزیون یک دستگاه سرگرم کننده نیست یک دستگاه آموزنده است.
🔻باید در صدا و سیما به گونه ای با مقوله ی زن برخورد شود که مکرمت و شأن خانوادگی او به درستی در جامعه ی تبیین شود.
▪️ارائه ی نقش زن با گوهر عفت و تأثیر او در خانواده، جامعه و انقلاب
✅ ما بایستی زن را هم با حجاب نشان بدهیم، هم سرشار از ارزشهایی که اسلام و انقلاب برای او در نظر گرفته است.
✅یعنی نجابت و عفت زن مهمترین مسأله، آن گوهر عفت زن آن عنصر اصلی و رکن اساسی خانواده بودن آن عضو اصلی و رکن اساسی فعالیتهای جامعه بودن آن تأثیر زن در رشد جامعه و رشد مردان، آن تأثیر زن در واقعیتهای گذشته ی ما – از قبیل انقلاب و جنگ و غیره – است.
✅دوری از نقشهای پست کننده برای زنان در برنامه های صدا و سیما در مورد مسأله ی زن نیز دو عیب اساسی در برنامه های گذشته صدا و سیما وجود داشت:
۱⃣ یکی اینکه ارزش حجاب از بین رفته بود.
۲⃣از این بزرگتر آن بود که نقشهای پست کننده به زن داده میشد.
✔️در عیب اول یک ارزش زیر سؤال میرفته و پایمال میشده که آن ارزش حجاب بوده است.
✔️ اما در عیب دوم گاهی همه ی ارزشهای بشری که برای زن مورد نظر میباشد زیر سؤال میرفته است چنانچه داستان عاشقانه ای نقل میشده داستانی بوده است که زن در آنجا بالاخره همان نقش صهیونیست پسند و استکبار پسند خودش را دارا بوده است و غالباً و قاعدتاً در چهره ی یک مادر، یک همسر خوب و یک انسان کارآمد ارائه نمیشده است. باید این دو عیب برداشته
شود.